United Kingdom London - My Travel City

United Kingdom

My Travel City - United Kingdom With Love

London.....

Kota London nih, boleh dikatakan kampung aku, kali pertama aku pergi ke London ialah tahun 1998 dalam musim "summer" bulan July/Ogos kalau tak silap aku, masa itu aku bekerja di Shah Alam dalam sebuah hotel international "Radisson Hotel and Convention Center Shah Alam"

Tiket kapal terbang Kuala Lumpur - London pada masa itu RM1500.00 jaa, murah giler dan kira mahal la pada tahun tersebut. Setelah membeli "flight tiket" aku ke London Embassy yang bertempat di Jalan Ampang Kuala Lumpur, banyak jugalah pertanyaan dari konsulat London tuh, (naik menyampah aku).

Untuk mendapatkan visa ke United Kingdom aku perlu membayar sebanyak, dalam linkungan RM300.00 kalau tak silap aku. Selepas menunggu keputusan yang diambil selama 3 hari, pihak konsulat London call aku memberitahu yang "visa" aku tak lulus. (celaka kata hati ku) apa pon aku terpaksa pergi juga sebab Tiket dah beli, lagi pon Rakyat Malaysia tak diperlukan sangat untuk memohon visa ke United Kingdon, namun ia perlu diambil untuk keselamatan, supaya lepas dari "check point" dekat London Heathrow.

Apa pon aku tawakkal, pada masa itu KLIA baru sahaja siap, seolah aku lah orang pertama menggunakan Lapangan Terbang tersebut. Sebelom KLIA kebanyakan rakyat Malaysia menggunakan Lapangan Terbang Subang.

Aku bertolah dari jam 11.45malam dari KLIA menuju ke Heathrow London. Dalam penerbangan aku dihidangkan pelbagai makanan yang enak.

Aku melahap dengan sedapnya makanan yang dihidangkan, sehingga aku sudah tak boleh tahan lagi untuk ke tandas, Apa boleh buat dah tak boleh tahan, rupanya tak ada air paip untuk membasuh "Tandas Besar" aku, just sapu dengan tisu dan pam, bunyi punya laaa kuat pam angin tandas tuh.

Sehingat aku penerbangan mengambil masa 16jam, dari Kuala Lumpur ke London, aku hanya menghabiskan masa dengan menonton movie dan hati ku asyik menghayal suasana yang indah dan rasa tak sabar untuk jejak kaki ke london.

Ketibaan Di Heathrow Airport London

Sebelom ke "Check Point" aku cepat cepat mencari tandas untuk mencuci "Hadas Besar" yang dah kering sejak 16jam yang lebih.

Aku perasan ada anggota polis atau imigration mengekori ku, dalam hati aku, (ikut lah sesuka hati ko, aku tak boleh tahan dah nih) Masuk sahaja tandas, Oo makcik kau, tandas plak tak boleh mencuci Hadas Besar, tak ada "host paip" just sapu dengan tisu jugak.

Nasib baik pada masa tuh aku ada bawa botol kosong mineral, boleh la buat tadah air untuk mencuci hadas besar. Setelah selesai aku nampak pihak polis london dok tunggu aku kat depan pintu masuk tndas.

Dia tanya aku! Are You Throw your passport in the Toilet?

I said! Whatzzzz, are you kidding me?

Alright then, he said! follow me.

Ketika sampai di check point, pegawai Imigration tanya aku dengan soalan bertubu-tubi namun kesemua aku jawab dengan jelas tanpa rasa ragu-ragu, dan confident sahaja. Dia belek-belek passport aku dibahagian belakang sekali, iaitu dimana "tanda" dari konsulat akan membuat nota jika kita pernah memomohon visa dan gagal, jika lulus dibahagian page terakhir akan kosong tanpa nota.



Dalam kes aku, pertanyaan biasa dan ketat ditanya ialah sudah tentu...

"Why are you still travel to London even duo your visa application was fail". Tak paa, inilah peluang aku jelaskan dengan betul, dari segi visa dan rakyat Malaysia untuk travel ke UK. Banyak jugak soalan dia tanya, termasuk berapa hari nak "stay di London dan kemana selepas London. Dalam hal ini "klentong" jaaa nak stay seminggu dan duit mencukupi untuk cover cost penginapan, makanan dan lain lain. Kalau dah lepas nanti duduk la sampai 5 bulan pon tak kisah, asalkan permit visa di cop 6bulan.

Setelah ditanya bermacam soalan dan aku menjawab selamba ja, maka Imigartion lepas kan aku jugak akhirnya dan cop passport aku selama 6bulan.

Ketika melepasi check point dan terus ke pintu keluar dari Heathrow, aku sudah dapat merasakan, sesuatu yang tak dapat aku gambarkan dengan kata kata. Oohh, terasa bayu yang bertiup terlalu lembut, dingin ehingga menusuk ke tulang sum-sum aku, jelas terasa dinginya.

Tapak kaki ku terasa terlalu ringgan dan seolah terapung diudara, terasa lembut tanah yang baru ku pijak, angin dingi tak henti-henti memupuk.

Dalam 2 hari aku bermalam di Kota London dan aku meneruskan perjalanan ke Kota Birmingham, ya Allah indahnya suasana, bumi sekeliling dipenuhi pepohon hijau dan yang berwarna- warni. Bunga-bunga liar berkembang ditepi jalan, padang rumput dipenuhi bebiri, angin terlalu lembut menyapa du raut wajahku.

Kota Birmingham...

Di Kota Birmingham aku sempat lepak di "Canal" iaitu sungai yang berada diantara rumah-rumah, melihat "Cafe Bobby Brown" iaitu cafe suami kepada "Whitney Houston" dan aku lepak di Kota Birmingham yang amat besar namun tak terasa penat kaki melangkah.

Aku melihat rakyat disini duduk diatas rumput sambil membaca newspaper, buku dan membaca buku pelajaran. Terdetik dihati ku... Merek tak merasa gatal ka?.. Tidak rumput disini tak sama dengan rumput di negara Malaysia. Di sini anda boleh tergolek golek serta baring begitu sahaja.

Birmingham Channels
Birmingham England

 

Ketika berada di Birmingham, pukul 5pagi dah cerah, aku bangkit kerana kelihatan cerah, maklumlah dah menjadi kebiasaan ketika berada di Malaysia. Ketika itu suasana sunyi sahaja, 5 pagi katakan. Nak tak nak aku sambung tidur namun tak lena, kerana terlalu teruja.

Setelah masuk jam pukul 6pagi, aku terdengar suara burung burung merpati mengepak sayapnya di "Chapel Tua" dan suara bebiri dipadang, sesekali sahutan suara anjing dibukit. Ohh sejuknya cuaca dipagi musim "summer" ingatkan panas.

Untuk mengakhiri perjalanan di Birmingham aku sempat memasuki sempadan "Scotland" dan lepak disebuah tempat "Castle lama" tempat yang bersejarah. (Aku lupa nama tempat tersebut). Lepak sambil minum kopi dan sebatang rokok dijari menghiasi suasa indah di Eropah.

Dari Birmingham ke Kota London anda boleh meniaki train express, laju giler, melalui "Nothing Hill". Ketika berada di Kota London.... perhhhhh... "I Love it"

Kisah ini belom habis.... ikuti diary saya...  tentang Kota London.



My Work Place- Rep. of Ireland | My Travel Place- Australia | My Travel City- Frankfurt | My Travel City- Paris | My Work Place- Arab Saudi | My Travel City- Pakistan | My Travel City- Morocco
Booking.com

Facebook Comment

Comments

Flight search

bedroom

Find Something Here

Best Deal

WP Hotel

Simple Style. Book Now!
Avg price per night RM 152.

Best Deal

Canary Hotel

Simple, Santai Stay. Book Now!
Avg price per night RM 87.

Best Deal

T Hotel Jln Tar

Simple and Santai. Book Now!
Avg price per night RM 88.

Antalya

Francisco

New York

bedroom

Cliff of Moher Ireland

When you head to the Cliffs of Moher, you're here for one of two things: the amazing height of the cliffs and the stunning views from the top. The 750ft (214m) high striped stone extends south with its long fingers into County Cork and Kerry, and from O'Brien Tower those with a keen eye can even spot the Aran Islands to the north. When the surf fills the fresh air of the Wild Atlantic Way, it's hard not to feel like you're braving the sea from the prow of a majestic boat. To make the most of the magic, there's nothing like a windswept hike on a cliff whose edge rises slightly like waves rolling endlessly below. Try the Doolin Cliff Walk: it takes you on a full off the beaten path all the way to the informative visitor centre, nestled into the hillside like a hobbit house.Read More

Fairmont Makkah Royal Clock Tower

The Makkah Royal Clock Tower, one of the tallest buildings in the world at 76 floors, is the focal point of the Abraj Al Bait complex, part of King Abdulaziz's endowment project, an iconic symbol of the holy city's hospitality. Fairmont Makkah Clock Royal Tower offers unparalleled hospitality in the ultimate Fairmont Gold experience, where our discerning guests are privileged to choose their rooms with unparalleled views of the Kaaba, the Holy Land or the holy city of Mecca. Makkah Royal Clock Tower is a Fairmont hotel, an architectural landmark in the beating heart of the Muslim world, offering guests the unique opportunity to live in elegantly furnished residences with impeccable service and a Magnificent view. Leave. Each unit of the hotel's 1,618 guest rooms and suites has been thoughtfully and elegantly furnished - offering luxurious Read More

Trafalgar Square

In July 2003, a major project to transform Trafalgar Square was completed. The North Terrace has been closed to traffic, so the square is now connected to the National Gallery. Changes also include a coffee shop, public toilets and accessible elevators. Trafalgar Square is the center of democracy and protest across the country. There are frequent rallies and demonstrations on various political, religious and general issues on weekends. The mayor supports this democratic tradition and allows access to the square for this purpose.Read More

Best Resort

Get Offer....

Best Deal

Grab Offer....

Radisson Sakarya Book With Agoda Hotelier | Read More

Fairmont Jakarta Book With Agoda Hotelier | Read More

Movenpick Hanoi Book With Agoda Hotelier | Read More

5 Star
Best Deal

Sofitel Dubai Hotel

The Right Hotel At The Best Price. Book Now!
Avg price per night RM 814..

5 Star
Best Deal

Sofitel Manzil Hotel

The Right Hotel At The Best Price. Book Now!
Avg price per night RM 814.

5 Star
Best Deal

Sofitel Jumeirah

The Right Hotel At The Best Price. Book Now!
Avg price per night RM 609.

5 Star
Best Deal

Sofitel Jumeirah

The Right Hotel At The Best Price. Book Now!
Avg price per night RM 609.

Discover More

bedroom
Luxury
Best Deal

Atlantis The Palm Dubai

The Right Hotel At The Best Price. Book Now!
Avg price per night RM 1600.

Luxury
Best Deal

Raffles The Palm

The Right Hotel At The Best Price. Book Now!
Avg price per night RM 1200.

Luxury
Best Deal

Palace Downtown

The Right Hotel At The Best Price. Book Now!
Avg price per night RM 990.

Top Brand All The Time

bedroom

Discover Paramount Promotion

Find Dubai, with

Find Dubai, with

Find Dubai, with

To the honeymoon and back.

Get a personally crafted itinerary based on insight & professional expertise to experience the best of what your destination has to offer. Only With Reco

Contact Form

Send